Palle & Valle

Palle & Valle

tirsdag den 29. marts 2016

2006 - Road Roamer nr. 2 - Front Casper Cristensen











Rapport fra mavesækken til og fra Le Mans 



Schweinhaxe giv mig en tysk SchweinhaxeSkal du ned i Europa, så kommer du jo ikke uden om de tyske motorveje. For os der elsker et godt måltid mad, kan det sagtens få traumatiske følger med kemisk fedt, de første 600 kilometer. De tyske benzinstationer med tilhørende fedtdepoter i form af restauranter der minder om en stor kiosk, ligger som fedtperler i hønsekødsuppen langs motorvejene. 

I restaurantkiosken kan du gå på jagt efter noget der ligner menneskeføde. Nogle af de retter du støder på er halvfabrikata viklet ind i plastic. Din hunger efter mad tvinger dig til at tage en wienerschnitzel i jægersovs med pomfritter og karryketchup. Jeg har nogle gange tænkt over hvad en jæger har med den sovs at gøre. Men ok, sovsen smager som en svedig jæger der er blevet kogt med beklædning, gevær, støvler, patroner og lidt salt.




Jeg har valgt at springe retterne der skal færdiggøres et andet sted i kiosken. For når du endelig finder den varmekilde hvor den famøse halvfabrikata skal laves færdig, så er arnestedet omringet af 135 pensionister fra Nordnorge der er på gennemtræk og glæder sig til at få varmet deres plasticpakker. Slukøret over mulighederne du har, for at vælge et ordentlig måltid mad fra kiosken sætter du dig på kværnen igen. 

Godt skuffet forlader du den kemiske fedtkiosk på randen af underernæring. Du er nød til at finde noget velsmagende føde inden for de næste 10 km. for at holde kampvægten. 



Ved siden af motorvejen.
Schweinhaxe så giv mig dog Schweinhaxe, en stor grillet Schweinhaxe til at tykke på, et stykke kød der ikke er til deling med nogen. Du kan selvfølgelig ikke lave kulinarisk revolution midt på motorvejen, men måske bruge hovedet mere end maven på de lange seje træk. Mellem 5 - 10 km ned ad en motorvejsafkørsel kan du let finde velsmagende mad på en lille kro eller restaurant. Menneskeføde med de helt rigtige vitaminer og kalorier. 


Find de Tyske familiebryggerier med tilhørende hotel og restaurant som ligger spredt fra Hamborg og ned mod Østrig og Schweiz. Familiebryggerierne kan som regel anbefales som billige overnatningssteder. Og hvad er der galt med Schweinhaxe auf Sauerkrautbett og en god hjemmebrygget øl direkte fra hanen. Tysk bondemad ligger for det meste i den tunge ende af kalorietabellen, og krydderier skal man lede længe efter. Medbring selv en lille flaske Tabasco i inderlommen hvis du trænger til at bruge de godt brugte smagsløg.



Henne på torvet, inde på kroen.
På kro i Frankrig og det er mandag middag, i en lille by syd for Paris som ligger dovent i 35° varme. Hvad gør du så når sulten melder sig. Landsbyerne ligger øde hen og du tænker på om der findes levende mennesker her i pastoratet. Alt virker forladt. Hvor er befolkningen? Henne på kroen selvfølgelig! 


Henne på torvet, inde på kroen med de lukke skodder kommer der en krydret duft blandet med lidt grillkul, lyden af noget der steger, lyden af vin der bliver åbnet. Du trækker i døren. Du ser en kæmpe buffet med forretter og rigtig mad, og på bordene ligger der et stort spisekort. 



Det er ikke uden grund at det franske køkken er et af verdens bedste. Verdens bedste køkken kan altid måles på hvor godt lokalbefolkningen spiser til frokost. Det kan være svært at forstå hvordan de lokale frokostgæster kommer på arbejde igen, efter et stort måltid midt på dagen. Det må være noget der ligger gemt i generne. De lokale forlader kroen og genoptager deres gøremål. Jeg vil også have siesta med go’ kromad, jeg vil kroharmoniseres med Frankrig!



Der er ikke skovrejer men friske fjordrejer.
Det er måske i Belgien og ude i skoven det sner. Det kan godt betale sig at gå på nettet og lave lidt planlægning hvis du skal på en længere tur gennem Europa. Hvem skulle tro at du midt inde i Ardennerbjergene kan finde et af verdens bedste bryggerier med tilhørende hotel. Et sted i skoven med fantastisk øl og komfort. Jammen, jammen, jammen. De bedste destinationer skal opsøges og findes. 


Hotel L’Espinne skal du lede efter på nettet og i den virkelige verden. Tre retter mad i restauranten inklusiv en af verdensbedste øl og en overnatning for 100 euro pr. næse. I Hotelrestauranten kan du få dagsfriske fjordrejer. Nej der er ikke skovrejer men friske fjordrejer som forret og sprød perlehøne med frisk grønt til hovedret, fulgt af jordbær med hjemmelavet is. 




Som ølentusiast er Belgien moderlandet for øl der virker på tørst og sind. Du bliver så glad af belgisk øl som en nisse juleaften. På verdensplan er Belgien nr. 1 på ølverdenskortet. Til maden i restauranten blev det “La Chouffe” til rejerne. “Nice Chouffe” til perlehønen og “McChouffe” til de friske jordbær.
www.achouffe.be 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar